Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska medverkar i nätverk för barnhjärtvård

Nyhet   •   Feb 11, 2011 10:01 CET

Som ett av 25 sjukhus medverkar Akademiska i ett nybildat expertnätverk inom barnhjärtsjukvård. Via bredband och videokonferensteknik ska landets barnhjärtmottagningar knytas samman. Satsningen finansieras med medel från Hjärt-Lungfonden.

– Vi och Astrid Lindgrens barnsjukhus har testat olika system i flera år, men upplevt att de haft en del brister. Vi räknar med att den nya tekniken är på plats i mars och att den kan bidra till att höja kvaliteten i vården nationellt, säger Anders Jonzon, barnhjärtspecialist på Akademiska barnsjukhuset.

Tanken är att specialister ska kunna visa rörliga bilder från ultraljudsundersökningar för konsultation och diskutera svåra eller intressanta fall. Tekniken ska även användas vid jourrapportering, uppföljningar och vidareutbildning av specialister.

Anders Jonzon ser flera fördelar för patienterna. Bland annat vid arytmi (rubbning av hjärtrytmen) då distansmottagning kan bli ett alternativ till ett första besök. Patienter från exempelvis Eskilstuna och Gävle slipper därmed resa till Uppsala och kan i stället få information och möjlighet att ställa frågor via nätet inför behandlingen. På Akademiska sjukhuset genomförs varje år drygt 2 000 ultraljudsundersökningar av barn med misstänkta hjärtsjukdomar. Därutöver görs cirka 100 undersökningar vid arytmi.