Följ Akademiska sjukhuset

​​Akademiska först med ny gelbehandling av svåra brännskador

Nyhet   •   Jan 28, 2015 08:23 CET

Akademiska sjukhuset är först i Sverige med att i bred skala introducera en ny behandling av svåra brännskador. I stället för att skära bort den brända huden smörjs patienten med en kräm som innehåller enzymer, som löser upp det brända så att man i princip bara kan tvätta av det och börja transplantera.


– Hittills har metoden använts på fem svårt brännskadade och vi ser en stor potential, både bättre resultat och mindre behov att operera patienten under narkos vilket också kan minska kostnaderna på sikt. En annan fördel är minskad ärrvävnad, säger Fredrik Huss, överläkare på brännskadecentrum.


År 2010 tilldelades Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping nationellt ansvar för vård av svårt brännskadade, så kallad rikssjukvård. På sjukhusens brännskadecentra vårdas omkring 500 patienter varje år, många med långa vårdtider ibland upp till flera månader.

Det gängse vid djupa brännskador är att man skär bort den brända huden och därefter transplanterar hud från andra delar av kroppen eller använder hud som odlats fram i laboratorium. Den nya behandlingsmetoden innebär att huden i stället smörjs in med en kräm som innehåller enzymer som löser upp det brända så att man i princip bara kan tvätta av det och börja transplantera.

Totalt sett har cirka 600 patienter runtom i världen behandlats med den nya metoden. I Israel har den använts i flera år. I Skandinavien har Akademiska sjukhuset mest erfarenhet, men metoden har även använts vid enstaka tillfällen på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Vi ser framförallt stor potential i behandling av djupa fullhudskador när vi behöver behandla upp till 15 procent av kroppsytan åt gången på händer och fötter, men även övriga kroppen utom ansiktet, säger Fredrik Huss.

Mer information:
Fredrik Huss, överläkare brännskadecentrum, 018-611 37 57 eller 0738-670483
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21