Senaste nytt
Taggar
Senaste nytt
Akademiska startar center för skallbaskirurgi
Pressmeddelanden • Dec 05, 2019 08:00 CET
Operationer av exempelvis hjärntumörer och cancer som utgår från näsan och bihålorna, så kallad främre skallbaskirurgi, är komplexa. Akademiska sjukhuset har bildat en enhet där man samlar kompetens inom öron-näs-hals-, neuro- och plastikkirurgi med målet att förbättra tillgängligheten och stärka patientsäkerheten.
Immunterapi prövas mot psykisk sjukdom
Pressmeddelanden • Dec 04, 2019 08:30 CET
Misstanken att vissa psykiatriska tillstånd helt eller delvis har sin förklaring i autoimmuna mekanismer i hjärnan har funnits i över 100 år. Trots detta finns bara begränsad kunskap om vilka patienter och vilka tillstånd som omfattas. För att förbättra kunskapen, diagnostiken och utvärdera behandlingsalternativ bildas nu ett nationellt nätverk och nästa år startar en studie på immunterapi.
Nanopartiklar ska underlätta tidig diagnostik av lungsjukdomar
Pressmeddelanden • Dec 02, 2019 08:30 CET
Akademiska sjukhuset inför en ny diagnosmetod baserad på nanopartiklar för att upptäcka förändringar i de finaste delarna i lungorna. Instrumentet, som utvecklats av forskare i Uppsala, gör det möjligt att mäta avstånd i de minsta luftvägarna och lungblåsorna och kan förbättra diagnostiken vid misstänkt lungsjukdom exempelvis lungemfysem och KOL.
Ny forskningsapp för gravida och nyförlösta
Pressmeddelanden • Nov 29, 2019 09:00 CET
Via en ny app, Mom2B, inbjuds gravida och nyförlösta kvinnor att medverka i en ny nationell forskningsstudie om perinatal hälsa, ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Syftet är att tidigt kunna identifiera högriskgrupper och på sikt förbättra kvinnornas hälsa.
Kön bör i högre grad styra behandling vid mantelcellslymfom
Pressmeddelanden • Nov 26, 2019 11:01 CET
Drygt fyra av tio patienter som drabbas av mantelcellslymfom har redan andra sjukdomar vilket gör det svårare att tolerera gängse behandling med cytostatika och antikroppar. Nästan alla män dör av lymfomet medan kvinnor oftare dör av andra sjukdomar. Därför bör behandlingen anpassas även efter kön, enligt en ny forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.
Akademiska tar krafttag mot fallolyckor
Pressmeddelanden • Nov 25, 2019 08:30 CET
Andelen patienter som bedöms för fallrisk på Akademiska sjukhuset har ökat i år, från 36 procent i januari till drygt 50 procent i oktober. Men för att nå målet 75 procent tas nu krafttag för att minska antalet fall och fallskador. Bland annat ska uppdaterade riktlinjer implementeras på samtliga vårdavdelningar.
Tidigarelagd igångsättning tycks säkrare för barnet enligt svensk studie
Nyheter • Nov 21, 2019 08:30 CET
Att sätta igång en förlossning vid 41 fullgångna graviditetsveckor istället för vid 42 tycks vara säkrare för barnets överlevnad. Det visar ny svensk forskning vid bland annat Akademiska sjukhuset. Den aktuella studien väntas bli en viktig pusselbit inför kommande ställningstaganden inom förlossningsvården.
Nytt AI-stöd kan ge snabbare röntgenssvar
Pressmeddelanden • Nov 21, 2019 08:20 CET
Röntgenavdelningar på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping är först i Sverige med att utveckla ett AI-stöd som ska användas i rutinflödet för att identifiera allvarliga fynd vid undersökningar. Detta bedöms kunna leda till kortare svarstider och säkrare diagnostik.
Barn kan fasta kortare tid inför operation
Pressmeddelanden • Nov 20, 2019 08:30 CET
Alla barn som ska sövas behöver fasta en tid före operation, för att minska risken för farlig kräkning under narkosen. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet tyder på att fritt intag av vatten, saft och andra klara drycker fram till operation inte ökar risken för sådana komplikationer.
Nu är Sveriges första MR-Linac i drift på Akademiska
Pressmeddelanden • Nov 14, 2019 10:00 CET
Flytten till nya vård- och behandlingsbyggnaden (ingång 100/101) innebär att patienter på Akademiska sjukhuset nu kan erbjudas modern, avancerad strålbehandlingsteknik för tumörsjukdomar. Ett exempel är landets första MR-Linac, som kombinerar strålning via en linjäraccelerator med samtidig bilddiagnostik via MR-kamera, som nu är i drift.
Ny stiftelse ska stödja forskning inom neonatalvård
Pressmeddelanden • Nov 14, 2019 08:20 CET
En ny stiftelse, Lilla Stjärna, har bildats på Akademiska sjukhuset i syfte att främja forskning, men även stödja föräldrar och personal inom neonatalvården. Satsningen lanseras på Världsprematurdagen 14 november.
Ny substans som kan stimulera insulinproduktion prövas i studie på Akademiska
Pressmeddelanden • Nov 13, 2019 08:30 CET
Personer med typ 1-diabetes är i dag hänvisade till livslång behandling med insulin via spruta eller pump. I en patientstudie på Akademiska sjukhuset prövas om gammaaminosmörsyra (GABA), en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan, kan återskapa den egna insulinproduktionen och bli ett nytt läkemedel. Forskningen uppmärksammas med anledning av världsdiabetesdagen 14 november.
Akademiska pionjär på ultraljudsbehandling mot prostatacancer
Pressmeddelanden • Nov 08, 2019 09:00 CET
Akademiska blir första sjukhuset i Sverige med att införa högintensivt fokuserat ultraljud, HIFU, som potentiellt botande behandling mot prostatacancer. Metoden innebär att tumörvävnad bränns bort med ultraljud riktat enbart mot själva tumörområdet inne i prostata. Behandlingen startar efter årsskiftet inom ramen för en klinisk studie.
Ortopedchef på Akademiska: Fallskador mångfaldigas vid halka
Pressmeddelanden • Nov 05, 2019 11:31 CET
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på Akademiska på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Barnsjukhuset på Akademiska firar 40 år
Pressmeddelanden • Nov 04, 2019 08:30 CET
Mycket positivt har hänt inom barnsjukvården sedan 1979 då byggnaden för barnsjukhuset invigdes på Akademiska sjukhuset i närvaro av H.M. drottning Silvia. Då samlades merparten av barnsjukvården under ett tak. Detta firas med ett halvdagssymposium måndagen den 4 november.
Fler njursjuka kan transplanteras via njurbytesprogrammet STEP
Pressmeddelanden • Nov 04, 2019 08:00 CET
Det svenska njurbytesprogrammet STEP ökar möjligheten för par med inkompatibla blodgrupper att bli levande donatorer/genomgå njurtransplantation. Under oktober har Akademiska sjukhuset deltagit i det andra njurbytet där tre oförenliga par bytt njurar med varandra simultant och där njurarna skickats mellan sjukhusen i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Samtliga donatorer och njurmottagare mår bra.
Ingen ökad risk för cancer efter proteskirurgi
Nyheter • Okt 28, 2019 13:23 CET
På EU-nivå pågår en diskussion om att klassa kobolt, som ingår i ortopediska implantat, som potentiellt cancerframkallande. En forskargrupp vid Uppsala universitet har via flera rikstäckande register undersökt om det finns något samband mellan cancer och höftproteser. I en nypublicerad studie konstaterar de att det inte finns någon generell ökad risk för cancer efter proteskirurgi.
Snorkel lanserar ny webbfunktion mot psykisk ohälsa
Pressmeddelanden • Okt 24, 2019 15:16 CEST
Via webbsidan Snorkel kan barn, ungdomar och föräldrar få lättillgänglig egenvård vid psykisk ohälsa. Sedan starten 2005 har sidan kompletterats med en app med övningar och information som kan användas i krissituationer. Nu lanseras en interaktiv funktion där man kan lära sig om negativt beteende, varför man exempelvis inte tränar, stannar hemma från skolan etc och mönstret kan ändras.
Information till patienter på Akademiska sjukhuset med anledning av brist på förbrukningsartiklar
Nyheter • Okt 18, 2019 15:16 CEST
Den patient som är kallad till slutenvårdsbehandling eller operation ska komma till den angivna tiden om inget annat har meddelats från den verksamhet som har kallat patienten. Den som har fått en operation eller behandling inställd kommer att kontaktas av berörd verksamhet för att få en ny tid så snart som möjligt. Mottagningarnas verksamhet påverkas inte än så länge.
Låginflammatorisk kost prövas mot barnreumatism
Pressmeddelanden • Okt 12, 2019 14:30 CEST
Traditionellt har inflammatorisk ledsjukdom hos barn och tonåringar behandlats med läkemedel för att dämpa smärta och inflammation, men även med träning av rörlighet och styrka. I en studie på Akademiska sjukhuset prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling. Detta uppmärksammas i samband med internationella reumatikerdagen 12 oktober.